filosofie van de heuvelDe filosofie van de heuvel: op de fiets naar Rome - Ilja Leonard Pfeijffer

Hoe breng je een tekst over een lange fietstocht met voor- en tegenspoed, in dit geval van Leiden naar Rome, tot leven? Dichter Ilja Leonard Pfeijffer kwam met een boek dat van veel perspectieven een beetje geeft. Zijn verslag, aangevuld met foto’s van Gelya Bogatishcheva, beschrijft natuurlijk de afgelegde route en soms, erg globaal, de bereikte steden en dorpen, maar wil ook als proces gezien worden, van zowel de zich verdiepende relatie tussen beide fietsers als de veranderingen in de auteur zelf. Met filosofie heeft dit niet zoveel te maken. De titel is op de eerste plaats een knipoog en past daarom bij de laconieke humor waarmee, onder andere, Pfeijffer de dagelijkse edities van het relaas bijeenhoudt. Vooral zijn reacties op ontberingen en pech sorteren effect. De structuur van korte stukjes, variërend van een tot vijf pagina’s met tussendoor overwegend zwart-witfoto’s en eenmaal een serie in kleur, geeft het boek nog een extra lichte toets. 

 

 

amor mundi

Amor Mundi: hoe komen we tot een betekenisvolle relatie met de ander - Peter Venmans

We leven in een tijd waarin ons persoonlijk geluk centraal staat. We doen er alles aan om ons goed te voelen en ons te ontplooien en worden daarin gestimuleerd door een heuse geluksindustrie. Maar al die aandacht voor het individu gaat ten koste van de aandacht voor de wereld om ons heen. Langzamerhand hebben we de grenzen van het individuele geluksdenken bereikt. De tijd lijkt rijp voor meer 'amor mundi', liefde voor de wereld, zoals filosofe Hannah Arendt het ooit noemde. Maar wat is dat dan? Hoe verhouden wij ons tot de wereld? Kunnen wij van de wereld houden zonder ons individuele geluk daarvoor op te geven? In dit prikkelende filosofische essay verkent Peter Venmans de mogelijkheden.

 

 

Yoga en ik cover

Yoga en ik: wat yoga voor mij doet - Inge Delva en Nele van Poucke

Yoga is voor iedereen. Ben je oud of jong, stram of soepel, man of vrouw, ziek of gezond? Alleen of samen? Wil je tot rust komen na een hectische werkdag, kracht tanken bij het ochtendgloren, of ga je door een moeilijke periode? Dan kan yoga iets voor jou betekenen. In Yoga en ik vertellen 15 yogini’s waarom yoga voor hen onmisbaar is geworden. Elk verhaal wordt gebracht in woord én in beeld, met bijpassende, toegankelijke yogaposes waar je meteen mee aan de slag kunt.

 

 

geschiedenis van god

Een geschiedenis van God: vierduizend jaar jodendom, christendom en islam - Karen Armstrong

In haar boek beschrijft de auteur, een Amerikaanse ex-non, de drie monothei͏̈stische godsdiensten: jodendom, christendom en islam. Uitgangspunt van het boek is de overtuiging dat de mens naast homo sapiens ook homo religiosus is en dat geen enkele godsdienst uniek is. Armstrong geeft aan dat religies veel met elkaar gemeen hebben, dat in hun ontwikkeling veel overeenkomsten te zien zijn en dat aanhangers van de resp. religies met dezelfde moeilijkheden te kampen kregen. Enerzijds beperkt de auteur zich tot het verhaal van 'slechts' drie religies (wat toch nog tot een boekwerk van een kleine 500 bladzijden leidt), anderzijds zet zij haar onderwerp in een breed kader: uitstapjes naar filosofie en andere religies zijn schering en inslag. Ondanks de omvang blijft het boek tot het einde boeien, dat vooral is te danken aan de benadering van het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. 

 

 

filosofie van de duurloop

Filosofie van de duurloop: gedachten over ouder worden en de zin van het leven - Mark Rowlands

Met de vijftig in zicht begint Mark Rowlands, filosoof en hardloper, na te denken over de dingen die hij nog wil doen in zijn leven. Een marathon lopen blijkt er daar een van. In deze memoires verweeft Rowlands het verhaal van een sportieve uitputtingsslag met filosofische overpeinzingen en herinneringen aan eerdere hardloopervaringen. We volgen hem en zijn geliefde wolf Brenin langs Franse stranden en door Ierse berglandschappen. Maar ook op filosofisch gebied voeren zijn omzwervingen hem naar interessante plekken, van de vrijheidsfilosofie van Sartre tot Heideggers overpeinzingen over ouder worden. 

 

 Meer tips:

De strepen van de zebra - Rik Pinxten

Emotionele intelligentie - Daniel Goleman

Handboek meditatief ontspannen - Jon Kabat-Zinn

Mindfulness Yoga - Frank J. Boccio

Handboek enneagram - Helen Palmer

Kopstukken filosofie (reeks) - De Morgen

Kritiek van de zuivere rede - Immanuel Kant

Denken - Hannah Arendt

Een biografie - Krishnamurti

Algemene psychologie - Wim van den Broeck

De schaamte en de schrik, goesting en genot - Diane de Keyzer

De tarot als levenweg: een jungiaanse benadering van de tarot - Karen M. Hamaker-Zondag

Leven in liefde: terug naar de bron van innerlijke kracht - Deepak Chopra

Een ongewone leraar: de weg van de vreedzame krijger - Dan Millman

Creativiteit. Hoe? Zo!: inzicht, inspiratie en toepassingen voor het optimaal benutten van uw eigen creativiteit en die van uw organisatie - Igor Byttebier

De religies van de wereld

Irrationaliteit - Stuart Sutherland

De sprong - Constance Kellough

De kleine filosoof - Alison Gopnik

Woede en tijd - Peter Sloterdijk

 

Terug

 

   

Friedl' Lesage, meter van Start To Read  

"Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen."

Wil je het volledige verhaal over de liefde van Friedl' Lesage voor boeken lezen?
Klik dan hier

   
Our website is protected by DMC Firewall!