1. Lees wat je graag leest.
Boeken lezen die je niet interesseren heeft geen enkele zin.  Je raakt er alleen maar gedemotiveerd door en je gaat lezen sneller associëren met negatieve ervaringen.  Start To Read helpt je bij het zoeken naar boeken die aansluiten bij jouw interesses.

2. Kies een vast moment om te lezen.
Wanneer je nogal druk bezet bent, leg dan je eigen leesmoment vast.  Net zoals je op een vaste dag en vast uur naar een hobbyclub gaat, heb je dan ook enkele uurtjes leestijd.  Hoe druk je schema dan ook is, lezen heeft daar altijd een plaatsje in.

3. Ontdek op welke plaats(en) je graag leest.
De meeste mensen hebben een voorkeur voor bepaalde plaatsen om te lezen (in de trein, rustig thuis in de zetel, 's avonds in bed, ...).  Zoek voor jezelf uit op welke plaatsen jij graag leest.

4. Stel je doelen niet te hoog.  Begin gemakkelijk en bouw langzaam op.
Wat je ook wil leren, opbouwen is de boodschap.  Wie meteen moeilijk start, raakt snel gedemotiveerd.

5. Probeer eens iets nieuws.
Altijd hetzelfde kan na een tijdje nogal saai worden.  Neem daarom af en toe eens een boek in een andere stijl of een ander genre.  Verandering van spijs doet eten!

6. Laat je verrassen: de blind-book-date.
Een goede relatie vraagt af en toe een verrassing om de dagelijkse sleur te doorbreken.  Jouw relatie met boeken kan soms ook wel een leuke verrassing gebruiken.  Vraag daarom aan een familielid, vriend, bibliotheekmedewerker, ... om je een blind-book-date te bezorgen.  Je weet niet met welk boek je zal thuiskomen, maar wie weet beleef je wel veel plezier aan het lezen ervan.

7. Hou voor jezelf bij wat je gelezen hebt.  Zo zie je meteen je resultaten.
Schrijf de titels en auteurs van de boeken die je gelezen hebt op.  Eventueel kan je hier ook nog een persoonlijke beoordeling bijzetten.  Zo'n overzichtje is heel handig als je bijvoorbeeld de naam van een bepaalde auteur wil terugvinden, en het werkt ook motiverend. 

8. Word lid van de plaatselijke bib en/of bezoek een boekhandel.
Wanneer je regelmatig tussen de boeken vertoeft, krijg je automatisch zin om te lezen.  Ga dus geregeld eens grasduinen in de bib of de boekhandel.

9. Praat met anderen over boeken.
Net als het vertoeven tussen boeken doet het praten over boeken zin krijgen in lezen.  Ga het gesprek aan met mensen van wie je weet dat ze graag lezen.  Vertel ook zelf welke boeken je gelezen hebt.

10. Beloon jezelf!
De oudste truc in elk psychologieboek, maar hij werkt!  Stel jezelf een doel voor je begint te lezen en voorzie een beloning als je je doel bereikt hebt.

1. Lezen is tijdverlies.
Lezen is altijd verruimend.  Door te lezen blijf je bij.  Bij alles wat je leest, leer je de visie van anderen kennen.  Bovendien helpt het je je geest flexibel en jong te houden.

2. Ik heb geen tijd om te lezen.
Tijd maak je zelf!  Voor eender welke activiteit moet je andere activiteiten opzij zetten.  Het is dus gewoon een kwestie van keuzes maken.

3. Ik kan me niet lang genoeg concentreren.
Lezen vergt slechts ongeveer 15 minuten echte concentratie.  Na een kwartier word je automatisch meegezogen in het verhaal en kan je zonder verdere inspanning nog uren blijven lezen.

4. Ik hou het toch niet vol.
Dit is een verkeerde instelling.  Start met een positieve ingesteldheid en je kans op slagen zal aanzienlijk verhogen.

5. Lezen is duur.  
Lezen hoeft helemaal niet duur te zijn.  In de bib kan je in ruil voor een kleine bijdrage (€ 5,00 in de bib van Heist-op-den-Berg) naar hartelust boeken uitlenen.

6. Waarom zou ik het boek lezen als ik de film kan zien?
Boek en film zijn niet te vergelijken.  Een ander medium biedt een totaal andere ervaring.  Denk maar aan de volgende vergelijking: Waarom naar een CD van je favoriete groep luisteren als je hen live kan zien?

7. Ik lees niet graag.
Onbekend maakt onbemind.  Je hebt waarschijnlijk nog altijd niet het boek gevonden dat echt bij je past.  Start To Read kan je hierbij helpen.

8. Lezen is een asociale bezigheid.
Lezen brengt mensen net in contact met elkaar.  Gesprekken ontstaan gemakkelijk op basis van gemeenschappelijke leeservaringen.  Bij het kijken naar een film praat je ook niet met je buren, maar achteraf deel je je ervaringen graag met hen.  Trouwens, soms kan het deugd doen om even tot jezelf te komen met een boek.

9. Ik ben te oud om te lezen.
Zoals je nooit te oud bent om te leren, ben je nooit te oud om te lezen!

10. Ik ben te dom.
Pas je literatuur aan aan je leesniveau.  Je zal zien dat je niveau stijgt door veel leeservaringen op te doen.

   

Friedl' Lesage, meter van Start To Read  

"Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen."

Wil je het volledige verhaal over de liefde van Friedl' Lesage voor boeken lezen?
Klik dan hier

   
DMC Firewall is a Joomla Security extension!