zes maanden in Siberië

 Zes maanden in de Siberische wouden: februari - juli 2010 - Sylvain Tesson

De Franse auteur (ook filosoof) gaat voor zes maanden in een afgelegen hut aan het Bajkalmeer wonen. Daar ontdekt hij niet alleen de leefwijze van de rafelrandfiguren van Siberië, maar ook de schoonheid van een eenvoudiger leven. Het is één grote spiegel die hij ons voorhoudt: hoe gaat jouw keuze tussen eenvoud en duurzaamheid en het moderne leven eruitzien? Het boek is doorspekt met veel interessante citaten die aanzetten tot verder nadenken. De dagboekstijl maakt het boek niet te moeilijk, maar goed toegankelijk voor de niet-filosofen onder ons.

 

 

kattentafel

De kattentafel - Michael Ondaatje

In het begin van de jaren vijftig van de twintigste eeuw stapt Mynah, een elfjarige jongen, in Sri Lanka aan boord van een schip naar Engeland. Tijdens de maaltijden zit hij niet aan de kapiteinstafel, maar aan de 'kattentafel', samen met een groepje volwassenen en twee andere jongens van zijn leeftijd. Tijdens deze reis leert Mynah de overige passagiers en hun soms bizarre levensgeschiedenissen kennen, zoals een barpianist, een belezen man van de wereld en een geheimzinnige gevangene naast de twee jongens die Mynahs vrienden op zee worden.

 

 

vrouw van de reizigerDe vrouw van de reiziger - Paul Theroux

Bundel van twintig nieuwe verhalen van de gerenommeerde romancier en reisverhalenschrijver. In de verhalen laat hij onder meer de gekte van de economische elite zien en de soms verrassende wraak van de vergetenen en onderdrukten. Juweeltje is het openingsverhaal waarin een schatrijke kunstverzamelaar zijn collectie vernietigt - eerst om zijn aanstaande ex te kwellen, en later om zijn ultieme macht te bevestigen. Ook bizar gedrag heeft een plek, o.a. in het verhaal waarin een brave huisvader voor het oog van zijn familie langzaam verandert in een vrolijk zingende black-face uit een minstrelshow - maar dan thuis.

 

 

ijzeren gordijn

Het ijzeren gordijn - Hendrik Vos, Rob Heirbout, Thijs Delrue

De twee schrijvers, journalist en politicoloog, reizen 25 jaar na het vallen van de Muur per fiets, boot en trein langs het traject van het voormalige IJzeren Gordijn, van Finland tot aan de Zwarte Zee. De vragen waarmee zij hun tocht begonnen, waren onder meer: hoe kijken de mensen in het voormalige Oostblok terug op de periode van de Koude Oorlog? Hoe staat het met hun dromen en verwachtingen? Maar ook: is er nog iets te zien in het landschap? Dit resulteert in een interessant boekje, met veel geschiedenis, foto's van toen en nu en gesprekken met de huidige bevolking, waarin we veel leren over het leven in die periode. 

 

 

grote sprong zijwaarts

De grote sprong zijwaarts: op reis in de Chinese Far West - Marc Buelens, Lutgart Dusar, Pieter Klingels, Dirk Tieleman  

Grondig voorbereid maken vier Vlamingen: journalist Dirk, Chinakenner Lutgart, professor Marc en ondernemer Pieter, als eerste buitenlanders in eigen jeeps, met Chinese gids, een trektocht van 88 dagen door het westen van China. Dit dunbevolkte westen, groter dan de Europese Unie samen en met de helft van de grondstoffen van China, wordt vanuit het oosten in rap tempo bevolkt met Han-Chinezen, wordt ontgonnen en ontsloten voor verdere industriële ontwikkeling. Volgens plan staat de infrastructuur voorop en de bevolking moet assimileren. De in Xinjiang wonende moslim-Oeigoeren met hun Turkse taal in Arabisch schrift en hun eigen cultuur zijn nu in de minderheid. Soms zijn er aanslagen, en ook de Tibetanen hebben hun vorm van verzet, maar de assimilatie gaat door. Chinees is de voertaal. Helder en overzichtelijk wordt verteld over de geschiedenis en de cultuur van de etnische minderheden en de grote ontwikkelingen. Voorzien van prachtige foto's, met een gratis app die 18 foto's tot leven brengt.

 

Meer tips:

Dark star safari - Paul Theroux

De weg naar Mekka - Jan Leyers

De kunst van het reizen - Alain De Botton

Begraaf me rechtop - Isabel Fonseca

Op reis naar nergens - Marc Helsen

Op drift tussen Alaska en Siberië: mijn Beringstraat-odyssee - Dixie Dansercoer

Op de motor door Latijns-Amerika - Ernesto (Che) Guevara

De culturele eeuw - Rik Pinxten

Het schip van lichte zeden - Siãan Rees

Steden lezen - Karl Schlögel

De Middellandse Zee - John Julius Norwich

USA & Canada: 1000 plekken die je echt gezien moet hebben - Patricia Schultz

De Alpen: de mooiste auto- en wandelroutes - Dieter Maier

 

Terug

   

Friedl' Lesage, meter van Start To Read  

"Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen."

Wil je het volledige verhaal over de liefde van Friedl' Lesage voor boeken lezen?
Klik dan hier

   
Our website is protected by DMC Firewall!