hethout

 Het Hout - Jeroen Brouwers

In een mannenkloostergemeenschap in het zuidoosten van Nederland tijdens de jaren vijftig van de twintigste eeuw, is broeder Bonaventura getuige van seksueel misbruik, sadisme en vernedering van de jongens in het pensionaat door de kloosterlingen. Bonaventura doet zelf niet mee met de misdadige praktijken, maar zwijgt erover net als iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? Is het lafheid?

 

 

 

De Finkler-kwestie - Howard Jacobson

Julian, een voormalige televisieproducer van de BBC, wordt op een avond in Londen op straat beroofd door iemand die hem en passant 'Jood' lijkt te noemen. Dat brengt de toch al labiele Julian ertoe om vraagtekens bij zijn identiteit te zetten en zich te spiegelen aan zijn twee (wel echt) joodse vrienden, de flamboyante Sam Finkler en de hoogbejaarde Libor. Een boek over de joodse identiteit, welke verplichtingen daaruit voortvloeien, hoe joden en niet-joden met elkaar moeten omgaan, of een jood verantwoordelijk is voor anti-semitisme, welk recht de staat Israël heeft om gewelddadig op te treden enz.

 

 

de cirkel

 De Cirkel - Dave Eggers

Mae Holland wordt aangenomen bij het fictieve internetbedrijf De Cirkel, een combinatie van Google, facebook en Twitter. Mae is een jonge vrouw die aan het begin van haar carrière staat. Ze heeft behoorlijk wat affectie nodig van mannen, zo flirt ze met personages als Francis, Mercer en met de mysterieuze Kalden. Het bedrijf De Cirkel wil alles in de wereld deelbaar en openbaar maken, de bedrijfsleiders streven naar een monopolie op het vlak van internetgebruik en naar afschaffing van de privacy. Mae maakt van dichtbij mee hoe de De Cirkel meer en meer macht krijgt over de volledige wereld. 

 

 

bruggenbouwers

 Bruggenbouwers - Jan Guillou

Drie Noorse broers, vaderloos geworden doordat hun vader als visser op zee bleef, krijgen de kans in Dresden een ingenieursopleiding te volgen. Het is de bedoeling dat zij nadien de Noorse spoorwegen gaan bouwen. Bij hun afstuderen in 1901 lopen hun wegen uiteen. Sverre verdwijnt met een homo-vriend naar Londen en hij komt verder in dit verhaal niet meer voor. Oskar moet vaststellen dat zijn geliefde een bedriegster is en verdwijnt naar Afrika, waar hij gaat bouwen aan de spoorlijn van Dar Es Salaam naar het westelijke binnenland. Lauritz heeft zijn hart verpand aan een jonge Duitse vrouw, van hoge adel maar met erg liberale opvattingen. Desondanks vervult hij zijn morele plicht en keert hij voor jaren naar huis terug om te gaan werken aan de spoorlijn van Kristiana naar Bergen. Ondanks vele tegenkantingen zijn zij beiden uiteindelijk bijzonder succesvol in hun werk, in de liefde, en in zaken. Tot de Eerste Wereldoorlog roet in het eten gooit.

 

 

vergeef ons

 Vergeef ons - A.M Homes

De joodse broers Harold en George Silver zijn elkaars tegenpool. George is een rijke televisieproducent, explosief, getrouwd met de beeldschone Jane en vader van twee pubers. Harold is hoogleraar geschiedenis, bedachtzaam, kinderloos en getrouwd met een kille zakenvrouw. Als George ontdekt dat Jane een verhouding heeft met Harold, vermoordt hij haar met bruut geweld. George verdwijnt in een psychiatrische inrichting, waarna Harold de zorg voor George’s kinderen op zich neemt. Harold komt uit zijn intellectuele schulp en groeit uit tot een herkenbare Alleman, die door schade en schande ontdekt dat het leven gekoesterd moet worden als een kostbaar geschenk.

 

 

Meer tips:Extreem luid en ongelooflijk dichtbij - Jonathan Safran Foer

Het leven van Pi - Yann Martel

Nachttrein naar Lissabon - Pascal Mercier

Lelieblank, scharlaken rood - Michel Faber

De zwarte met het witte hart - Arthur Japin

De ontdekking van de hemel - Harry Mulisch

De voorlezer - Bernard Schlink

Sprakeloos - Tom Lanoye

De engelenmaker - Stefan Brijs

De kathedraal - Ken Follet

De loop van een rivier - Anne Cuneo

Honderd jaar eenzaamheid - Gabriel Garcia Marquez

Trinity - Leon Uris

De opwindvogelkronieken - Haruki Murakami

Het boek van de kinderen - A.S. Byatt

Zoete mond - Thomas Rosenboom

Laat de aarde draaien - Colum McCann

Gen voor geluk - Richard Powers

Zwanenroof - Elisabeth Kostova

De onsterfelijken - John Banville

Het grote huis - Nicole Krauss 

De Koning - Kader Abdolah

Mijn leven op Bird Cloud Ranch - Annie Proulx

Terug

 

   

Friedl' Lesage, meter van Start To Read  

"Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen."

Wil je het volledige verhaal over de liefde van Friedl' Lesage voor boeken lezen?
Klik dan hier

   
DMC Firewall is a Joomla Security extension!