haas

Haas - Arto Paasilinna

Als op een dag de fotograaf, met wie Vatanen er op uit is voor een reportage, een haas aanrijdt, is Vatanen vastberaden zich over het gewonde dier te ontfermen. Als hij de volgende morgen in een hooischuur wakker wordt met de haas in zijn oksel maakt hij de balans op. Als hij aan zijn vrouw denkt draaide zijn maag om en over zijn werk roept hij uit 'Wat stelde dat nou helemaal voor'. Vatanen slijt enkele aangename dagen in een nabijgelegen dorp zodat de haas verzorging kan genieten en besluit dan zijn oude leven de rug toe te keren. Vatanen en de haas beginnen vervolgens aan een lange reis doorheen Finland en plezierige momenten wisselen zich af met hachelijke situaties.

 

 

Aleksandr Skorobogatov Bertrand

 Sergeant Bertrand - Aleksandr Skorobogatov

Nikolaj en Vera zitten 's avonds thuis, hij aan de wodka, zij aan de thee, wanneer er op de deur wordt geklopt. Vera doet open - Nikolaj luistert aandachtig mee vanuit zijn luie stoel. Er staat een man voor de deur, hoort hij, 'Sergeant Bertrand'. Maar waarom fluisteren ze ineens? Zodra Nikolaj zichzelf dit afvraagt, ontstaat er een klein barstje in het wederzijdse vertrouwen van het echtpaar. De twijfel sluipt naar binnen door de openstaande deur, neemt bezit van Nikolaj en transformeert hem langzaam maar zeker tot één brok jaloezie. Hij begint haar te volgen, te bespioneren, hoort geruchten over de losbandigheid die zo aan de toneelwereld kleeft, ziet in elke man een minnaar en raakt langzaam verstrikt in zijn hersenspinsels. 

 

 

monte carlo

 Monte Carlo - Peter Terrin

De 35-jarige Engelsman Jack Preston is als selfmade automonteur opgeklommen tot hoofdmonteur bij Team Lotus. In mei 1968 is hij aan het werk bij de Grand Prix in Monte Carlo. Ook aanwezig is de beroemde filmster Deedee. Als zij, vlak voor het begin van de race, langs de Lotusbolide naar de prins op de tribune loopt, ontstaat er plotseling een steekvlam. Jack gooit zich over haar heen en redt zo haar leven, maar raakt zelf  ernstig verbrand en moet 43 dagen in het ziekenhuis verblijven. Alle eer gaat naar de lijfwacht van Deedee, die  haar en Jack wegsleepte toen alle gevaar was geweken. Terug in zijn dorp, Aldstead, vergeefs wachtend op een  teken van Deedee én van God, wacht hem geen heldendom, maar ontslag bij Lotus en vergetelheid. Jacks reddingsverhaal wordt niet serieus genomen en hij wordt de risee van het dorp.

 

 

 

dertig dagen

 Dertig dagen - Annelies Verbeke

De veertigjarige Senegalees Alphonse Badji is van Brussel verhuisd naar de Westhoek en heeft zijn onzekere, onstuimige muzikantenbestaan ingeruild voor de zekerheid als schilder en behanger en de stilte van een grensstreek waar ‘de dood het enige is wat in leven wordt gehouden’. Zijn vriendin Kat voegt zich enige tijd later bij hem. Hij is een zacht, gelukkig en breeddenkend mens. Omdat hij belangeloos openstaat voor anderen, wordt hij, hoewel hij een buitenstaander is, voor velen een vertrouwenspersoon, een ‘goeroe voor hun gemoedsrust’, wat volgens Kat vooral komt door zijn huidskleur, zijn ‘soutane van de geestelijke, het beroepsgeheim van de psychiater’. Alphonse is zich bewust van zijn charisma, maar wil goeroe noch Jezus zijn.

 

 

de meisjes

 De meisjes - Emma Cline

Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Aan het begin van de zomer maakt ze kennis met een groepje jonge vrouwen, die alles belichamen wat ze zelf zou willen zijn: zorgeloos, onafhankelijk en, vóór alles, vrij. Ze raakt bevriend met de negentienjarige Suzanne, die zich zusterlijk over haar ontfermt. Eindelijk ziet iemand haar staan. Evie sluit zich aan bij de commune waar Suzanne woont, en net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider. Langzaam maar onherroepelijk stevent de zomer af op een gewelddadige climax. 

 

 

Meer tips:

Kruisweg - Diane Broeckhoven

De theeroos - Jennifer Donnelly

Het kleine meisje van meneer Linh - Phillipe Claudel

De kathedraal van de zee - Ildefonso Falcones

De geboorte van Venus - Sarah Dunant

Wit is altijd schoon - Leo Pleysier

Dagboek van een geisha - Arthur Golden

De miniatuurschilder - Brenda Rickman Vantrease

De macht van twee - Marion Bradley

Het meisje met de parel - Tracy Chevalier

De vliegeraar - Khaled Hosseini

De jongen in de gestreepte pyama - John Boyne

De talenten van Charly - Samuel Benchetrit

De Prendergast Road Kronieken - Sarah May

Bijna thuis - Jean Kwok

Laat het feest beginnen - Niccolò Ammaniti

Het paneel van Vlaanderen - Arturo Pérez-Reverte

Het nachtcircus - Erin Morgenstern

De gele ogen van de krokodillen - Katherine Pancol

Jasper Jones - Craig Silvey

Kamer - Emma Donoghue

 

Terug

   

Friedl' Lesage, meter van Start To Read  

"Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen."

Wil je het volledige verhaal over de liefde van Friedl' Lesage voor boeken lezen?
Klik dan hier

   
Our website is protected by DMC Firewall!