"Als kind heb ik zowat de hele jeugdafdeling van de plaatselijke dorpsbibliotheek uitgelezen. Tiny, Pluk van de Petteflet, De vijf, Adrian Mole, ik heb ze allemaal verslonden. Ooit liet ik thuis het bad overlopen omdat ik het plan had opgevat nog snel even naar de bib te lopen. Terwijl het water liep, zou ik een nieuwe boekenvoorraad halen iets verderop in de straat. Maar de tijd liep trager dan het water. Met een ontzette moeder tot gevolg.
Mijn honger was groter dan het aanbod. Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen. Wat een heerlijke manier om ouder te zijn dan ik werkelijk ben, dacht ik. Ik voelde me groot. En dat enkel en alleen door sneller te lezen dan de voor mij bestemde boekenplank lang was.
Later was het mijn beurt om haar te helpen. Ik gaf haar de verplichte lectuurlijst van het conservatorium, die ze gretig kopieerde en in tweevoud aankocht.
Met mijn eerste geld kocht ik mijn eerste boeken. Onbegonnen werk van Herman De Coninck, Canto General van Pablo Neruda en de verhalen van Moravia. De leraar Letterkunde lichtte ons precies op tijd in over de interessante koopjes bij De Slegte, de boekhandel voor studenten met een platte beurs. Ik ben hem nog altijd dankbaar.
Bij mijn eerste grote verhuizing werden de sinaasappelkisten afgedankt en ging ik op zoek naar mijn eerste echte boekenkast. In de Antwerpse Kloosterstraat, toen nog de meubelstraat voor studenten met een platte beurs, kocht ik er twee. Op de groei.
Die twee boekenkasten heb ik nog altijd. Maar ze hebben noodgedwongen collega’s gekregen. Op de verschillende verdiepingen van het huis. Ik weet de boeken nog nauwelijks te stapelen. En dat zal er niet op verbeteren. Want ik was zo onvoorzichtig bij mijn baas een voorstel in te dienen voor een radioprogramma dat om boeken draait.
Het idee zat al jaren in mijn hoofd maar ik was te bang om het op tafel te gooien. Bang dat het meteen aan diggelen zou vallen. Dat kostbare kleinood.
Met veel zorg vouwde ik mijn plannen uit. ‘Een gesprek van een uur met een interessante persoonlijkheid aan de hand van de boeken die zijn of haar leven hebben beïnvloed.’
Wat ik bij het geheime conclaaf niet wist, was dat ik tegen een spitsbroeder sprak. Mijn baas was jaren geleden de openbare omroep binnengewandeld als redacteur van programma’s over de Vijftigers, het interbellum, en Van Nu en Straks. Er verscheen een glimlach op haar lippen. ‘Vind je dit echt een goed plan?’ hoorde ik mezelf prevelen. Ik voelde een gemeenschappelijke liefde voor onze papieren metgezellen. Net als bij de bibliothecaresse van de plaatselijke dorpsbibliotheek.
Na nog wat over en weer mailen wisten we het zeker. Dit mochten we onze geliefde radiozender niet ontzeggen. Hier moesten we voor gaan. Strategen werden ingelicht, bondgenoten warm gemaakt, eerste gasten gepolst. ‘Of ze hun boekenkast eens wilden omkeren, in de herinnering wilden krabben en hun nachtkastgeheimen wilden prijsgeven.’ Een nieuw radioprogramma was geboren.

Ondertussen zit het eerste seizoen van Friedl’ – Een leven in boeken erop. Een mooie verzameling gasten uit de meest diverse werelden is langsgekomen. De boekenlijstjes stapelden zich op. En ook de vragen van luisteraars. Of de politieke bijbel van Guy Verhofstadt nog te krijgen was, waar Wim De Vilder dat beeldverhaal over de geschiedenis van Iran had gevonden en hoe die titel luidde van het boek waarmee Hilde Van Mieghem haar scheiding heeft verwerkt. Ook boekhandels en bibliotheken luisterden gretig mee en gaven de vermelde boeken de nodige visuele aandacht. Met succes. Ze werden ‘weer’ of ‘meer’ gelezen."

   

Friedl' Lesage, meter van Start To Read  

"Toen ik aan de bibliothecaresse liet weten dat ik de plank van tien tot twaalf jaar nu echt wel helemaal had gehad, ging ze voor mij op zoek naar iets op de plank van twaalf tot veertien waarvan ik niet zou gaan blozen."

Wil je het volledige verhaal over de liefde van Friedl' Lesage voor boeken lezen?
Klik dan hier

   
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd